Kylan är här igen

Råckstaträsk

Tänk på att förse barnet med rätt klädsel nu när kylan kommer. Klä barnet varmt med flera lager av kläder så man enkelt kan ta av om det blir för varmt. Vi är utomhus många timmar så det kan bli kallt om man inte klär barnen ordentligt, det finns inga dåliga väder bara dåliga kläder.

Hur klär vi våra barn så att de inte fryser?

När man köper kläder lönar det sig att fundera över hur och var de ska användas. Jämför kläderna med behovet: Behöver barnet vattentäta kläder – är barnet ute i regn och slask? Bör plagget tåla slitage – ska det fungera som lekplagg, skolplagg eller festplagg? Överväg också hur varma kläder barnet behöver – i hur kallt väder ska kläderna användas och hur lätt har barnet för att frysa? Det är också viktigt att tänka på hur barnet rör sig och hur hållbara kläderna behöver vara.

Hur hållbart ett tyg är beror till stor del på tygets tjocklek – ju tjockare tyget är desto starkare. Man bör dock komma ihåg att ett tjockare tyg kan vara mindre bekvämt att röra sig i.

Man bör undvika att köpa kläder med överdriven växtmån, eftersom ett alltför stort plagg är kallare än ett som är lagom stort. Inuti ett stort plagg bildas inget varaktigt, värmande luftskikt, då luften rör på sig. Ett för stort plagg slits också fortare. Om byxbenen släpar i marken eller om det bildas extra veck slits plagget. Om barnet behöver kläder att växa i bör man försäkra sig om att byxbenen går att dra åt, och att overallen har reglerbar midja så att man kan fördela överflödigt materialet även på överkroppen.

Ett enkelt och bra sätt är att klä sig efter lager på lager principen. Då kan man lätt anpassa klädseln efter aktivitet och temperatur.

Flera tunna lager är ofta bättre än ett tjockt. Det närmaste håller kroppen torr, det mellersta håller kroppen varm och det yttre skiktet skyddar mot vind och väta.

I praktiken kanske inte detta alltid är genomförbart. På dagis och skolan har barnen på sig sina vanliga kläder och därför blir detta med underställ inte alltid möjligt att tillämpa i vardagen.

Fleecekläder, att ta på över de vanliga kläderna, blir då ett ganska bra alternativ som förstärkningsplagg.

Det är bra med ytterkläder som inte är för tjocka så att man har möjlighet att anpassa klädseln efter temperaturen.

Viktigast är att ytterkläderna fyller sin funktion, att hålla vind och fukt borta från kroppen.

Närmast kroppen

Närmast kroppen bör man ha ett underställ som transporterar bort kylande fukt, gärna i ull.

Bomull är ett sämre val eftersom det kyler kroppen när det är fuktigt.

I vardagen utgör de vanliga innekläderna första lagret.

Mellanlagret

Mellanlagret håller kroppen varm.

Även i mellanlagret skall man om möjligt undvika bomull och hellre använda fleece eller liknande material.

Ytterkläderna

Ytterkläderna bör ha ett vind och vattenavvisande tyg för att man inte ska bli blöt och kall. Kläderna får samtidigt inte vara så täta att den fukt som alstras av kroppen inte kan ventileras ut.

Kläderna ska ge full rörelsefrihet och vara lätta att ta av och på. Många reflexdetaljer som är fastsydda på plagget är självklart ett stort plus.

Huvudet

Huvudet är den kroppsdel som avleder mest värme. När det är kallt måste värmen bibehållas och när det är varmare måste den kunna avledas. Därför är det svårt att hitta en mössa som klarar alla temperaturområden. Vem har inte tagit av mössan på sitt barn under vårvinter och funnit ett plaskblött hårtrassel!

Försök att hitta en lite tunnare mössa och en som klarar kylan då det knäpper till.

På mössan ställs även samma krav som på ytterkläderna, den skall hålla vinden borta. Detta kräver att mössan har rätt storlek och sitter bra på huvudet.

Använd  gärna halskrage eller halsduk för att inte kyla och snö skall komma in den vägen.

Händerna

Handsken bör ha ett bra foder som håller värmen och som torkar snabbt. Ull håller handen varm även när materialet blir blött. Yttertyget skall helst vara vind- och vattentätt.

Fötterna

Sockarna som man har närmast foten bör vara i ullfrotté och inte bomull.

Tänk på att ta av halksockorna på de mindre barnen när ni går ut. De små plastnabbarna på sockarna leder kyla och kyler foten.

Välj vinterskor som är cirka två cm längre än barnets fot för att få plats med en extra socka samt för att ge foten väx- och rörelse utrymme.

Välj en sko som är vattentät som håller fötterna torra och varma i såväl regn som snö. Praktiskt är om innersulan är löstagbar.

Skor med gummisula blir inte hala eller hårda när det är kallt.